10 Madde ile Hangi Spor Nerede Yapılır
Bütün spor dalları mekâna bağımlıdır. Yani o sporun yapılabilmesi için özel bir alan gerekir. Hatta dalın gerektirdiği şekilde dizayn edilen bu alanların bazıları büyük bakımlara ihtiyaç duyar. Bu listemizin maddelerinde hangi sporun nerede yapıldığını görebilirsiniz.
Tenis kortta oynanır. Ağ ile ortadan ikiye bölünen alanda oyuncular bazen teke tek bazen çift olarak raket sallarlar. Dört kişinin oynadığı kortlar daha geniş olmakla birlikte genellikle uzunluğu 23.77 ve genişliği 8,23 metredir.
Futbolun çim sahada oynandığını hepimiz biliriz. Peki, bu alanların sulama, gübreleme, ilaçlama, ara ekim, kumlama hatta yapay güneş ışığı uygulaması gibi sürekli bir bakıma ve özene ihtiyaç duyduğunu biliyor muydunuz? UEFA’nın belirlediği saha ölçüleri ise 105×68 metreye karşılık gelmektedir.
Basketbol sporunda saha zemini kauçuk ya da parke ile kaplanır ki top rahat bir şekilde sürülebilsin. Ölçüleri 26 metreye 14 metre ya da 28 x 15 metredir. Bir basketbol sahasında pota başroldedir ve onun da yerden yüksekliği 3.05 metredir.
Rakibini tuş etmeyi, yani iki omzunu birden mindere yapıştırmayı amaçlayan güreşçi için elbette en uygun zemin 160 kg/m3 yoğunlukta süngerden mamul bir minder olacaktır. Güreş sporu 12’ye 12 metre uzunluğunda kare şeklindeki minder üstünde yapılır ve minderin kalınlığı 6 cm olmalıdır.
Boks, yerden yüksekliği en az 91 ve en fazla 122 cm olan ringde yapılır. Etrafı 3 ya da 4 tane halatla çevrilidir. Zemin ise keçeden yapılmış brandayla kaplıdır, ya da esnek kauçukla… Ringin kenar uzunluğu ise en az 4.10 metre ya da en çok 6.10 metre olabilir.
Buz pateni hiçbir eğimi olmayan düz bir buz pistinde yapılır. Sentetik olmayan, geleneksel buz pateni pistleri kurulumundan korunmasına kadar fazlaca detay barındırırken, aynı oranda uğraş ve maliyet gerektirir.
“Buz üstü satranç” adı da verilen körling sporu rink adı verilen buz pistinde yapılır. Oyuncular, granitten yapılmış taşı kaygan zeminde kaydırarak hedefte durdurmaya çalışır. Oyun boyunca rinkin -6 °C’de kalması gerekir ve sadece bu iş için görevli kişiler bulunur. Körling taşının ağırlığı 19.96 kg’dır ve 45’e 4.4 metrelik bir alanda oynanır.
At yarışlarının yapıldığı alana hipodrom denir ve bu terim sadece koşu pisti için değil, atların ahırlarının, seyirci tribünlerinin bulunduğu spor tesisi için de kullanılır. Örneğin; İstanbul’daki Veliefendi Hipodromu, 596 dönüm arazi üzerine kurulmuştur. Hipodromda atların yarıştığı çim pist 2020 metre uzunluğunda iken, sentetik pist 1870 metre uzunluğundadır. Kum idman pisti ise 1720 metredir.
Ülkemizde en çok Ardahan, Kars, Uşak ve Erzurum’da oynanan ciritin oynandığı yere alan denir. Boyutları 70’e 120 metre olan alanda sporcular at üstünde dengelerini sağlamaya çalışarak elindeki ciriti hedefe atmaya ve rakibine üstün gelmeye çalışır.
“Yiğitler çıkıyor meydane hepsi birbirinden merdane…” İşte cazgırın yağını sürmüş, kispetini giymiş güreşçileri davet ettiği meydandır “er meydanı”… Güreşçilerin peşrevle başlayıp birbirlerini kündeye getirmeye çalıştıkları bu meydan çayırlık bir alan olmalıdır.
7,421 okunma